In Blog, Inspiratie, Tips, VP Nieuws

Twintig jaar geleden terwijl Jeroen nog midden in zijn 3e jaar zat van de HBO Culturele en Maatschappelijke Vorming, werd hij door Hans van der Linden aangespoord om voor zichzelf te beginnen. Na een gedegen onderzoek, het schrijven van een bedrijfsplan, regelen van financiering én de garantie van school dat hij na een jaar de opleiding als nog af kon maken, begon Jeroen op maandag 4 september 1995 Veldkamp Produkties.

Hoe zag Veldkamp Produkties er in het begin (20 jaar geleden) uit?

Van 1995 t/m 1997, een jongen die 24u per dag, 7 dagen in de week aan het werk was. In zijn wit Golfje met een 55cm 4:3 beeldbuis TV en ingebouwde VHS recorder in een loodzware flightcase reed ik Nederland rond voor opdrachten of opleveringen. Ik bedacht de concepten, schreef het script, deed de pre-production, de regie, het camerawerk, de regie tijdens de montage, muziek en oplevering. Vanaf 1997 kon ik gelukkig, via mijn oud-opleiding, redelijk snel aan stagiaires komen en door de tv-producties voor TV8 Brabant kreeg ik veel bekendheid, stegen de aanvragen voor films en verzoeken om stageplaatsen. Wat we overdag opnamen, monteerde we ‘s-avonds na 20u in de regiekamer van het journaal van TV8 Brabant tot… we hebben het in die tijd vaak licht zien worden, voordat we naar huis reden om, al was het maar voor héél even, je hoofdkussen te raken… Dan hadden we in ieder geval het gevoel dat er een nieuwe dag was begonnen.

Ook heb ik eens in die tijd 39u achter elkaar gewerkt. Levensgevaarlijk! ​

IMG_5476

Wat is de belangrijkste verandering in de laatste 20 jaar?

De techniek. In mijn tijd was alles nog analoog. Voor een 3-machine montage moest ik naar Hilversum. Ik betaalde 350 gulden voor 1 uur montage, inclusief editor. De camera set waarmee ik draaide kostte meer dan 250.000 gulden en moest voor en na elke draaidag in Hilversum opgehaald en teruggebracht worden. Ook de communicatietechniek is sterk veranderd. Ik begon met een Kermit; een mobiele telefoon die trilde als je gebeld werd. Dan moest je naar een Kermit zend- en ontvangstmast rijden en daar kon je dan het nummer terugbellen wat je had gebeld. Tja, WP51, een fax met warmtepapier op rollen, floppy disks… ik voel me nu opeens heel oud… Als je dan nu kijkt. Alles wat ik hierboven omschrijf kan tegenwoordig met… een telefoon! Op die veranderingen 20 jaar anticiperen en, achteraf, blijkbaar de juiste keuzes gemaakt te hebben is misschien wel 1 van de belangrijkste redenen waarom we er nog steeds zijn.

Wat is er in die 20 jaar juist helemaal niet veranderd?

Alle fases van de productie van een audiovisuele productie zijn in die 20 jaar niets verandert. De analyse van een aanvraag, het blanco ‘blad’ waar elke uitwerking van een creatief concept start, de pre-productie van de opnamen (casting acteurs, locaties, regelen van props en rekwisieten etc…) offline montage, presentatie, online montage, audionabewerking en oplevering. Analoog of digitaal en alle technische vernieuwingen, ook in communicatie, hebben niet getornd aan het vakmanschap wat onze professie nodig heeft om het verschil te maken. Én… we kunnen nog steeds het weer niet naar onze hand zetten…

IMG_5475

Op welk project kijk je terug met de fijnste herinneringen, waarom?

Dat is een onmogelijke vraag. 20 jaar en meer dan 5000 producties verder steken er, als ik er even over nadenk, vele producties bovenuit. Elke periode heeft zo zijn eigen favoriet. Vooruit een poging: 8 met Ballen! De Tv-serie met fotomodel Barbara van Stijn voor TV8 Brabant, de commerciële regionale omroep van Brabant, geproduceerd van 1998 t/m 2001. Ik geloof dat we uiteindelijk zo’n 65 afleveringen hebben gemaakt en werkelijk alle uitdagingen die ik maar kon verzinnen heb ik met haar gedaan. Maar ook de regionale commercialcampagne ‘De Familie Jumbers’ in 1998 voor Jumbo Supermarkten, met Sander van de Gevel van Verwegen Image Partners (nu VGS Communicatie), zal me altijd bij blijven. In 3 dagen schoten we 28 ‘commercials’ en wat hebben we gelachen! Maar ook om met een crew van 9 professionals incl. faciliteiten uit NL 2 weken naar Suriname te gaan voor de documentaire over Peerke Donders. Of achterop de motor van een bendelid door de favela’s van Rio de Janeiro. Of met Rick de opnamen in de slums van India over de vaccinatie tegen polio. Het is echt te veel en doe met mijn antwoord nu vele mensen tekort. De keuze is gelukkig reuze… maar ik kan niet kiezen.

IMG_5474

Welk project was voor jou de grootste uitdaging?

Ik kon de eerste jaren in m’n eentje maar net m’n hoofd boven water houden. Ik was 24/7 aan het werk, maar kon per maand minder uit ‘de zaak’ halen, dan wat ik als uitkering zou krijgen als ik stopte (wat overigens ook destijds het advies van een bank was, toen ik hen om een financiering vroeg). Totdat ik in 1997 de pitch voor de regionale commercials voor Jumbo Supermarkten won en in 1 opdracht meer dan het 10-voudige van mijn jaaromzet van 1996 binnen haalde… Pas daarna bedacht ik me; hoe ga ik dat doen?

Wat is het gekste dat je ooit voor een productie hebt moeten doen?

Het was geen moeten, maar ik vond dat voor een cruciaal shot van 3 seconden voor een commercial rondom het EK voetbal in 2000 maar liefst 90m2 graszoden in een supermarkt gelegd moesten worden… Ik ben er mijn vader en moeder, oom en tante tot op de dag van vandaag nog dankbaar voor dat zij dat hebben gedaan. Uiteindelijk hebben we tot vroeg in de morgen moeten schrobben om het zand van de tegels te krijgen. Ook heb ik, als cameraman die een rol speelde in een commercial campagne, mijn broek laten zakken en ben op een wc gaan zitten, terwijl een tegenspeler de deur opende… Voor een aflevering van 8 met Ballen! heb ik eens -tig meter onder de grond de lens van mijn camera geschroefd, beide in een waterdichte zak gedaan, zelf door een zeer nauwe spleet waar water doorheen stroomde gekropen, m’n camera en lens in de waterdichte zak aan een touw óók door de spleet en tegen het water omhoog getrokken en in een ruimte waarin je alleen plat kon liggen het zaakje weer in elkaar gezet… En geloof me; ik heb zo nog 100 anekdotes

IMG_5532

Wat is in jouw ogen de allerbeste productie die is gemaakt door Veldkamp Produkties in de afgelopen 20 jaar?

Ook een onmogelijke vraag… Het heeft namelijk niet altijd te maken met de mooiste, meest populaire of hoogst gewaardeerde. Ik kan trots zijn op ogenschijnlijk eenvoudige producties, maar die een proces hebben doorgemaakt, waardoor onze mensen individueel of wij als team óf een opdrachtgever een enorme stap vooruit hebben gemaakt. In inzicht, richting of resultaat. Maar als ik toppers moet noemen, ben ik toch geneigd de producties te noemen waarvoor wij door een vakjury of publieksjury zijn geroemd, zoals de Glijbaan commercial van Roompot Vakanties, de corporate film voor Nutrifeed, 100 jaar Philips – PSV, de slow motion campagne voor Bert Plantagie, de ’65 jaar Efteling’ documentaire, de moodfilm van Eduard Trailers, de sponsorwervingsfilm voor Bram Dekker​ of de museumfilm ‘Donker dat toch kleur is’ over Vincent van Gogh.

Wat is je favoriete Veldkamp Produkties moment?

Als we met ons team vernieuwende, onconventionele ideeën bedenken waarvan wij overtuigd zijn dat deze gaan werken. Dat we daarvan de opdrachtgever overtuigen en dat, na oplevering, blijkt dat het een schot in de roos is. Denk aan de Glijbaan van Roompot Vakanties, de slow motion opnamen van het vernielen van de meubels van Bert Plantagie en dat reversed monteren. Het advies de gebruiker centraal te stellen (en hoe!) van Eduard Trailers, in plaats van de trailers. Dan voel ik in elke vezel de passie en overtuiging van ons team en de wil er een succes van te maken. Dat is ook ​hard werken, maar bovenal genieten!!

IMG_5478

Wat voor project zou je nog graag een keer produceren bij VP?

Gelukkig heb ik in die 20 jaar hier nooit over na hoeven te denken. En nu ook niet! Het is écht zo, en als ik het me bedenk besef ik weer hoe gezegend ik ben, dat de uitdagingen de afgelopen 20 jaar die ik nodig had op het juiste moment zijn gekomen en ik hoop nog lang komen. Dat zie je ook in de producties die we door de jaren heen hebben gemaakt. Van kleinschalig lokaal, naar grootschalig internationaal. Van 2d naar 3d naar virtual reality. Van lokale naar regionale, landelijke en binnenkort internationale tv-producties. Ik weet niet wat er allemaal voor mij nog in het vat zit, maar ik heb wel gemerkt dat wat op me af komt me voldoende uitdaagt en mij en het hele team van Veldkamp Produkties laat bloeien!

 

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • Jacob Bisschops
  Beantwoorden

  Proficiat met 20 jaar filmwerk!
  100 jaar Philips – PSV vind ik erg goed!
  (En het was leuk om in de 1950 huiskamer mee te doen.)
  Veel succes verder.

 • Hans van der Linden
  Beantwoorden

  Je drive, je optimisme, je kennis en vooral het altijd trouw zijn aan jezelf; het zijn de ingrediënten voor het sterrengerecht Veldkamp Produkties. Al twintig jaar!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.