In Blog, Inspiratie

Na ruim een week terug te zijn van mijn studie- en inspiratie reis naar Silicon Valley is het goed eens de balans op te maken. Wat zijn nu de belangrijkste lessen?

‘Can do’ i.p.v. ‘Ja maar…’
IMG_3188Wat bij iedereen uit onze groep is blijven hangen is de ‘Can do’ mentaliteit ten opzichte van het het erg Nederlandse ‘Ja maar…’. In Silicon Valley mag je dromen. Sterker nog; moet je dromen! Geen droom is te gek. Iedere droom die inhoudelijk sterk is en door de bedenker persoonlijk overtuigend gepitcht, kan rekenen op ‘Can do’ reacties van financiers en mede ontwikkelaars. Gelukkig kon ik mezelf en onze organisatie in dat laatste herkennen. Al jaren geleden hebben we ‘Ja maar’ uit onze organisatie weten te krijgen, door deze opmerking steeds te beantwoorden met ‘Ja en…’ waardoor we met ons team het niet meer toestaan dat iemand op de rem trapt en denkt in onmogelijkheden en bedreigingen, maar dat we altijd blijven denken in mogelijkheden en kansen. In ook de andere ‘ingrediënten’ van de Silicon Valley mentaliteit kon ik mezelf en onze organisatie herkennen: take risks, accept failure, celebrate succes AND failures en onderneem vanuit de ‘paying it forward’ gedachte; goed doen; iets positiefs bijdragen aan de maatschappij. Wat dat betreft heeft de Silicon Valley vibe me vooral in onze ontwikkelingen van de laatste jaren positief bevestigd. Zelfs onze organisatiestructuur, de inrichting van ons kantoor en SX als open centrum voor Sport, Marketing & Media zou niet misstaan in Silicon Valley. Ik moest zelfs even gniffelen, toen Adobe vol trots hun basketball court toonde.

Document Cloud
Het bezoek aan het hoofdkantoor van software gigant Adobe was verder helaas voornamelijk een salespitch. Zij presenteerde ons, naast de ons bekende Creative Cloud oplossingen, hun nieuwe productgroepen ‘Document Cloud’ en ‘Marketing Cloud’. In Document Cloud gaan we ons zeker verdiepen, want dit geweldige voorbeeld sprak boekdelen: Hoe lang denk je dat Jaguar / Land Rover er over doet om een productlijn te switchen van het bouwen van een Land Rover naar een Jaguar? 6 seconden!!! Hoe lang denk je dat het duurt om het document om daar toestemming voor te geven, door de verantwoordelijken te laten ondertekenen? 6 weken… Ook in ons proces komt dit wel eens voor. Eens kijken of Document Cloud ons daarin kan ondersteunen.

IMG_3017IMG_3067

Xicato
De meeste indruk maakte het ontvangst door de Nederlandse oprichter en eigenaar Menko Deroos van Xicato. De voormalig Philips Licht directeur startte enkele jaren geleden in Silicon Valley zijn bedrijf wat kwalitatief nu wereldwijd toonaangevend is op het gebied van LED verlichting. Zo levert hij o.a. de LED verlichting in de nieuwe ruimtes van Schiphol Airport of bijvoorbeeld het Van Gogh Museum Amsterdam. Hij gaf ons een goed beeld van het wonen, ondernemen en werken in Silicon Valley. “Hier is het alles of niets, zwart / wit, you’re IN or OUT”, waarmee hij aangaf dat je in Silicon Valley moet leven om te werken. “60 uur per week is meer regelmaat dan uitzondering. Medewerkers hebben hier 10 werkdagen vakantie per jaar. Dit is inclusief ziektedagen, want waarom zou ik je betalen als je ziek bent… Er zijn hier daarom ook maar weinig mensen ziek”. Omdat Menko merkte dat gemiddeld per jaar mensen tóch ongeveer een week ziek zijn, heeft hij, als uitzondering in die regio, zijn medewerkers nog eens 5 extra vakantiedagen gegeven. “De meeste sparen ze ook nog op om na een paar jaar een aantal weken vrij te hebben voor een reis of familiebezoek, want de meeste mensen die in Silicon Valley werken zijn immigranten” aldus Menko. Samen met Rob Adams maakten ik dit interview:

Een maatschappij onder hoogspanning / trots op brainport
De mensen die een baan hebben in Silicon Valley werken hard en verdienen veel geld. Daarom is het leven er extreem duur. Een eenvoudig, éénsgezinswoning kost er 1,6 miljoen dollar. Een koffie 4 dollar, een biertje 8 dollar en een glas wijn 11 dollar. Een groot probleem is het regulier onderwijs. Docenten verdienen er te weinig om er te kunnen wonen, waardoor regulier onderwijs onmogelijk is gemaakt en er nu privé scholen worden opgericht. Het begin van het einde? Want de kloof tussen arm en rijk wordt zo wel héél groot en dan te bedenken dat iedereen binnen 2 weken zijn ontslag kan krijgen. IN of OUT blijkt een zeer dunne lijn. Dit gegeven maakt me nóg trotser op onze high tech regio Eindhoven. In 2011 verkozen tot slimste regio van de wereld en in 2013 door Forbes verkozen tot meest innovatieve agglomeratie van de wereld, met de meeste patenten per inwoners (bron: http://www.dutchcowboys.nl/Technology/29260). Wellicht is óns zorgstelsel en maatschappelijk vangnet iets té betuttelend, maar de hoge, maatschappelijke druk die in Silicon Valley nodig is om succesvol te zijn, hebben wij in de brainport regio niet nodig. Ik zie kansen!

 

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.