In Blog, Tips

In een bedrijfsfilm wilt u uw bedrijf natuurlijk van zijn beste kant laten zien. Wij geven u graag een aantal tips voor een succesvolle en productieve draaidag op uw bedrijf.

Tip 1: Plan een geschikte datum voor de draaidag
De producer zoekt samen met u naar een geschikte datum voor de draaidag. Daarbij kunnen vele factoren een rol spelen. Is het op een bepaalde dag druk op de werkvloer/kantoor, of juist niet? Is er een grote rondleiding gepland? Hangt er bijvoorbeeld overal kerstversiering en wilt u de film het gehele jaar inzetten, dan is het wellicht beter om pas na de kerst te gaan filmen. Daarnaast is het goed om vooruit te kijken in de planning of er bijzondere projecten aankomen die interessant zijn om te filmen. Uiteraard is het ook belangrijk dat de datum past binnen de planning van het project, de deadline en de beschikbaarheid van onze crew. Daarom zal de producer samen met u de datum bepalen.

IKS-International-We-help-you-sleep-at-night-1-1024x576Tip 2: Let op de veiligheidsregels
In veel bedrijven gelden er protocollen of veiligheidsregels. Of het nou gaat om een bouwplaats waar alle bezoekers en werknemers een helm op moeten of een laboratorium waar je niet in mag zonder laboratoriumjas en veiligheidsbril. Het is belangrijk om er tijdens de draaidag extra goed op te letten of alle veiligheidsregels en kledingvoorschriften goed opgevolgd worden. Zelfs als we op een draaidag iets in scene zetten is het belangrijk om te dubbelchecken of alles volgens de regels gebeurd. Zo voorkomen we dat beelden achteraf onbruikbaar blijken.

20140131_142558-1024x768Tip 3: Selecteer geschikte ruimtes binnen het bedrijf
Het spreekt voor zich dat u het bedrijf mooi in beeld wilt brengen. Daarom kijken wij altijd goed naar wat de mooiste ruimtes zijn om te filmen. Als er meerdere vergaderruimtes zijn is het belangrijk om te bekijken welke ruimte het beste op beeld overkomt. Er wordt gekeken of de ruimte licht en open is en of er diepte te creëren is. In een hele kleine vergaderruimte zijn er vaak minder mogelijkheden, terwijl een open en lichte vergaderruimte meer perspectief geeft. Ook filmen we een interview niet standaard achter het bureau van de medewerker. Als het bedrijf bijvoorbeeld een mooie open hal heeft kan het veel interessanter zijn om daar te filmen, dan in een kantoor.

Onze regisseur en cameramannen hebben als geen ander oog voor wat de mooie plekjes zijn op een locatie. Afhankelijk van de opdracht gaan zij soms voorafgaand aan de draaidag al op locatiebezoek. Indien dit niet zo is bekijken ze aan het begin van de draaidag waar ze de mooiste beelden kunnen maken. Het kan natuurlijk geen kwaad om alvast met ons mee te denken, vooral wanneer er ruimtes zijn die vooraf gereserveerd moeten worden.

Tip 4: Let op de akoestiek
In een goede video is audio onmisbaar. Niet alleen de muziek die we gebruiken in de montage, maar ook het omgevingsgeluid en eventuele presentatieteksten en interviews zijn belangrijk. Met name voor die laatste twee is niet iedere ruimte per definitie geschikt. Ruimtes waarin storende achtergrondgeluiden te horen zijn, waar het hol klinkt, of waar de afzuiging goed te horen is, zijn niet geschikt voor het afnemen van een interview. Geluiden die horen bij een plek (vanuit de beleving van de kijker) zijn niet per se storend. Bijvoorbeeld het geluid van graafmachines wanneer we filmen op een bouwterrein.

 

Schermafbeelding-2016-01-12-om-16.52.17-1024x573Tip 5:  Een schoon en opgeruimd bedrijf
Uiteraard is het fijn als de werkplekken waar we filmen er representatief uit zien. Wat ons betreft mag de kijker natuurlijk wel zien dat er gewerkt wordt! Maar rommelige dingen zoals loshangende kabels, prullenbakken en lege kopjes kunnen het beste zijn opgeruimd. Ook is het slim om op de eventuele aanwezigheid van oude logo’s te letten en op de eventuele bedrijfskleding van uw werknemers.

Dit zijn slechts een aantal tips waar u mee vooruit kan, wanneer we komen filmen in uw bedrijf. Natuurlijk hoeft u dit niet allemaal alleen te regelen en zullen onze producers samen met u kijken naar wat belangrijk is voor uw bedrijf en wat we juist wél en níet in beeld willen brengen. Daarnaast is onze crew tijdens een draaidag ook altijd op zoek naar de beste shots en kan het altijd voorkomen dat ze (bijvoorbeeld i.v.m. lichtinval) op de dag zelf de plannen nog wat aanpassen. Samen zorgen we er zo voor dat uw bedrijf representatief in uw bedrijfsfilm naar voren komt.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.