In Blog, Inspiratie, Nieuwe media, Techniek

De ontwikkelingen in technologie gaan met rasse schreden vooruit, zo ook op het gebied van video. Het gaat alle kanten op, van hogere resolutie (2k naar 4k en zelfs 8k), nieuwe zoekmethodes, interactieve video, 360° video en virtual reality. Laat er nou net afgelopen dinsdag een bijeenkomst over ontwikkelingen in video formats zijn geweest in het Cross Media Café, georganiseerd door iMMovator. Via een livestream konden Kate en ik het hele evenement volgen. In deze blog benoemen we de drie interessantste ontwikkelingen die dinsdag besproken zijn.

Het nut van 4k
De eerste spreker was Mark Horton, hij sprak over “immersive television”. Volgens hem is 4k eigenlijk helemaal niet zo’n interessante toevoeging voor de kijkervaring. Veel films die pretenderen dat ze op 4k zijn gedistribueerd zijn helemaal niet officieel 4k, maar 4k ge-upscaled en zelfs vaak met een “4k”-camera gedraaid die eigenlijk helemaal geen 4k aankan.

jeje
Interactieve video
Ilse Godtschalk demonstreerde hoe interactie toegevoegd kan worden aan video en wat dit betekent voor de perceptie van een video. Video interactie kan al een linkje van een website zijn die tevoorschijn komt in de video. Door op de link te klikken pauzeert de video en kan de kijker meer informatie verkrijgen. Echter kan video interactie ook een meerkeuze vraag zijn waardoor de kijker actief mee kan doen met de video. Met behulp van video interactie zal de kijker aandachtiger naar de video kijken en luisteren. Het is dan ook een leuke en effectieve manier om de kijker niet alleen te informeren maar ook te betrekken bij de video! Kijk ook in ons portfolio om meer te weten te komen over interactieve video’s.

360° video
Een andere spreker die er voor mij uitsprong was Tarik Traidia die met een relatief nieuwe techniek, namelijk 360° video, een video heeft geproduceerd die viral is gegaan. De eerste Nederlandse viral in 360°, aldus Tarik.

Zo’n 360° video is het beste te bekijken met een virtual reality bril en een app die dat ondersteund. Aangezien ze een groot publiek wilde bereiken en de meeste mensen geen virtual reality bril thuis hebben liggen, moesten ze een ander distributiekanaal zien te vinden. De mediaplatformen die op dit moment 360° video ondersteunen zijn YouTube en Facebook en toevallig hebben veel mensen die platformen wel voor handen. Daarom is de video hierop gepubliceerd en met de gunstige bijkomstigheid dat de video zo snel te delen is met een groot publiek.

ree

Tot slot
Al met al was het een interessante middag met leuke sprekers die enthousiast konden vertellen over de toekomst van video. Helaas konden we er niet persoonlijk bij zijn, maar eigenlijk was het best wel leuk om een bijeenkomst over de toekomst van video te bekijken via de digitale weg!

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd wat 4k en 8k nou eigenlijk is? Volg ons dan op Facebook, TwitterInstagram en Linkedin en lees komende dinsdag onze blog “Hoe meer pixels hoe beter!”.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.