In Blog, Inspiratie, Techniek

Mensen vragen me wel eens wat voor werk ik doe en wat mijn functie is bij Veldkamp Produkties. Als ik dan antwoord met “ik ben motion designer”, zie ik aan de gezichten dat dit antwoord de vraag als nog niet beantwoord, want wat houdt dat nou eigenlijk in, motion design?

Motion Design

Kort samengevat is motion design het tot leven brengen (door het te laten bewegen) van grafische vormgeving. Motion design is een onderdeel van animatie. Er zijn verschillende vormen van animatie die ik hieronder kort wil beschrijven.

Traditionele animatie en 2D animatie

Traditionale animatieMet traditionele animatie is het allemaal begonnen. Vroeger tekenden mensen elk frame van een sequentie die daarna achter elkaar gezet werden. Zodra je deze tekeningen heel snel achter elkaar voorbij liet komen ontstond er een illusie van beweging.

Tegenwoordig wordt dit met computers gedaan waardoor deze tekening en beweging veel sneller gemaakt kan worden, dit noemen we 2D animatie. Disney is heer en meester in het maken van 2D animaties. Een aantal hele herkenbare en goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld ‘The Lion King’ en ‘Aladdin’.

3D Animatie

Naast 2D animatie bestaat er ook 3D animatie. Het verschil met 3D animatie is dat je met de camera om het (geanimeerde) karakter of object heen kunt bewegen waardoor je meer diepte genereert. Denk maar aan de welbekende Pixar films zoals ‘Toy Story’ of ‘Finding Nemo’. Kijk hieronder voorbeeld van 3D animatie:

Stop motion

Stop motion lijkt heel erg op 2D of 3D animatie, maar bij stop motion wordt gebruikt gemaakt van echte materialen terwijl bij 2D en 3D animatie alles met computer software gemaakt wordt. Stop motion betekent dat je een object laat bewegen door het stapje voor stapje te verplaatsen en van iedere stap een foto te maken. Zodra je al deze foto’s snel achter elkaar vertoont creëer je ook hier de illusie van beweging. Je zou het misschien niet meteen herkennen maar ook deze techniek wordt veel gebruikt. Kijk bijvoorbeeld deze behind the scenes film van ‘Boxtrolls’:

Motion graphics

Motion graphics zijn ook onderdeel van animatie echter is deze categorie niet story-driven. Bij motion graphics wordt er geen verhaal gecreëerd maar gaat het meer om bewegende logo’s of teksten om een product of dienst te promoten. Motion graphics worden veel gebruikt voor commerciële en promotionele doeleinden. Een goed voorbeeld is de event promo die wij voor het Dream & Dare Festival van de Technische Universiteit Eindhoven hebben gemaakt.

Motion designer

Als motion designer gebruik ik dus veel van bovenstaande onderdelen. Mijn kracht ligt echter vooral bij motion graphics en 2D animaties die je op vele manieren kunt gebruiken in je video’s. Neem eens een kijkje in ons portfolio en bekijk de animaties die we eerder gemaakt hebben.

Wellicht denk je dat het maken van een animatiefilm duur is en alleen bedoeld is voor feature films en grote bedrijven zoals Google of Apple. Maar niets is minder waar! Voor de productie van een animatiefilm heb je namelijk geen camera-apparatuur of een (grote) crew nodig maar kan ik aan de hand van een script (ontwikkeld door onze regisseur) al een indrukwekkende animatie maken die je doeltreffend via b.v. social media in kunt zetten!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een animatiefilm voor uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.