In Behind the scenes, Blog

Elke video bij Veldkamp Produkties begint er mee. De briefing van de klant. Hoe simpel het ook klinkt, bij de briefing wordt de basis gelegd voor een indrukwekkende en doeltreffende video. Maar waar moet een goede briefing aan voldoen?

Het belangrijkste is om te weten waar je behoefte aan hebt. Wat is je probleem? Wat wil je communiceren? Hoe beter je inzicht hebt in de reden waarom je een video wil, hoe effectiever de video wordt. Vaak benaderen bedrijven ons met de vraag of wij een video kunnen maken die de verkoopcijfers van hun product of dienst doet groeien. Dat kan, maar is het gebrek aan een video echt de reden waarom de verkoop stagneert? Video is slechts de vorm waarmee je een boodschap communiceert. Je moet dus wel helder hebben wat je wil communiceren.

Ken je doelgroep

Bij elke goede briefing lees je een doelgroepanalyse: wie zijn ze? Wat doen ze? Waar liggen hun interesses? Wat is hun koopgedrag? In welke fase van het aankoopproces zitten ze? Maar het belangrijkste is om te weten waar ze behoefte aan hebben. Een wijze les die mij is bijgebleven kwam van een klant die allerlei soorten kranen levert. Van loopkranen tot zwenkkranen tot hijsunits. Prachtige producten waar veel technische specs over te vertellen zijn. De klant kwam alleen met de gevatte opmerking: mijn klanten willen geen kranen, ze willen iets verplaatsen. Een inzicht waar ik nog steeds gebruik van maak.

Bepaal de actie van de doelgroep

Het doel was simpel: de film moest de kijker in het hart raken. De uitvoering des te complexer. Bij het realiseren van de video moest er rekening gehouden worden met een hoop stakeholders. Iedereen moest zich in de film herkennen en we mochten niemand uitlichten. Onze vraag terug was heel simpel: wil je dat de kijker een traantje wegpinkt na de film of dat hij alle stakeholders op kan noemen? Het kan allebei, maar vaak niet tegelijk.

Door een duidelijke gewenste actie aan de film te koppelen, weet je beter de essentie van de boodschap te bepalen. Bepaal dus wat de doelgroep moet doen, vinden of voelen na het zien van jouw video.

Breng focus aan

Wil niet alles vertellen, dan raakt je boodschap versnipperd. Weet dat de meest effectieve video’s vaak niet meer dan drie boodschappen bevatten. Dus stel jezelf de vraag: wat is het meest belangrijke wat je wil zeggen of laten zien? En focus je daar op. Houd de briefing ook kort en duidelijk. Alles wat overbodig is zorgt voor ruis. Zowel bij de input naar een creatief als bij de output naar de consument.

The proces –  Designing The Stop Sign Video

Schets je kader

Geef aan wanneer je wat nodig hebt, hoeveel budget er is en welke (communicatie)middelen je al hebt ingekocht. Bijna geen één opdracht is helemaal vrij. Dus geef aan waar rekening mee gehouden moet worden.

Ga met elkaar in gesprek

Ook al is de briefing nog zo duidelijk, in een persoonlijk gesprek communiceer je veel meer. Jij kunt de creatieven inspireren met jouw verhaal en zij pikken informatie op die niet in de briefing staat. Non-verbale communicatie maakt je verhaal, je wensen en opdracht veel duidelijker. Tevens heb je direct een klankbord en scherp je samen de briefing aan. Ook levert een enthousiast gesprek energie op voor het vervolg.

Zo hadden wij een keer een briefing bij een klant die meetapparatuur voor laboratoria levert. Een heel technisch product voor een stoffige markt. Onze klant wilde geen technisch verhaal, maar juist een verhaal dat verrassend was en mensen raakte. Hij wist alleen niet hoe. Na de briefing liepen we samen naar buiten. Op de gang hing een foto van een racemotor met het logo van zijn bedrijf er op. Het bleek dat hij een fanatiek motorliefhebber was en ze al jaren een raceteam sponsorden. Vol passie vertelde hij hier over. Bingo! Een mooi haakje om de boodschap aan op te hangen.

IKS International – We help you sleep at night

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.