In Blog, Techniek

Een niet onbekende regel in de fotografie en filmwereld is de ‘Rule of Thirds’. Met deze regel bepaal je de compositie van je beeld. Waar plaats je een object en hoe zorg je dat je beeld of shot er zo interessant mogelijk uitziet?

Natuurlijk kan iedereen een shot draaien. Je pakt je camera, drukt op het rode knopje en richt op een onderwerp. Klinkt simpel toch? Het maken van een mooi en pakkend beeld heeft echter (onder andere) alles te maken met de compositie. Een compositie is eigenlijk het ordenen van objecten binnen je canvas (of beeld) en heeft dus veel te maken met mijn vorige blog: 4 belangrijke vormgevingsregels.

Hoe het werkt

Om een goede compositie te maken bestaan er dus een aantal handige methodes, waaronder de Rule of Thirds. Bij de Rule of Thirds verdeel je het beeld zowel horizontaal als verticaal in drieën, waardoor je dus in beide richtingen twee lijnen krijgt. De vier kruispunten die door de lijnen ontstaan, zijn de meest interessante posities van je canvas.

Om vervolgens een interessant shot te creëren, plaats je het onderwerp op één van de twee verticale assen. Daarnaast is het verstandig om – in het geval van een persoon – de ogen ook op één van de horizontale assen te plaatsen.

Geen wet

Hoewel de Rule of Thirds een handige tool is, is het nog geen wet. Blijf creatief en probeer er juist regelmatig vanaf te stappen, anders gaan alle shots die je maakt op elkaar lijken en blijft er weinig creativiteit over. Dus houd deze regel in je achterhoofd, maar maak er geen gewoonte van!

Ben je benieuwd hoe de Rule of Thirds er in de praktijk uitziet op beeldmateriaal? Bekijk dan ook zeker de onderstaande video, waarin we je laten zien wat het oplevert als je gebruik maakt van deze regel.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.