In Blog, Inspiratie

Deze week is het ‘De week van de Lokale Omroep’. Mooi moment om even stil te staan bij waar het ook voor Veldkamp Produkties ooit begon. En wel bij de Bossche Lokale Omroep Stichting. De BLOS. In het begin van de jaren negentig één van de meest professionele lokale omroepen van Nederland, met een dagelijks televisiejournaal en zelfstandig geproduceerde televisieprogramma’s.

Ik deed de HBO-opleiding ‘Culturele en Maatschappelijke Vorming’ met afstudeerrichting Audiovisuele Productie in Sittard. In 2 jaar leerden we in theorie het hele productieproces van het maken van opdrachtvideo’s, televisieprogramma’s en leerden we zelf opnamen maken met professionele camera’s en monteren met professionele editsets. Het derde jaar was een jaar lang stage lopen en het vak leren in de praktijk. In die tijd stonden organisaties in de rij voor stagiaires van onze opleiding; wij waren immers niet zo eigenwijs en kunstzinnig als studenten van de kunstacademie. Wij maakten wat van ons gevraagd werd en… wij wisten hoe we een camera en montageset moesten bedienen. Medestudenten kozen voor toonaangevende producenten van opdrachtfilms zoals Lohman Binkhorst & Crew in Eindhoven, Floris van Heukelom in Cuijk of Corazon in Tilburg. Anderen gingen direct naar Hilversum of Amsterdam om te werken voor de landelijke omroepen. Uiteindelijk koos ik voor de BLOS omdat Joost van Ginkel (nu gelauwerd filmregisseur en scenarioschrijver) daar net een jaar stage had gelopen vanuit mijn opleiding en letterlijk zei: “Dit is een speeltuin; hier kun je maken wat je wilt…”. En… hij had gelijk.

Overstroming A2 in januari 1995.

Op mijn eerste dag stage werd er ’s avonds al een reportage van mij op televisie uitgezonden. En er volgden er nog héél veel meer, de een nog slechter dan de ander. Maar… er zat wel een stijgende lijn in. Soms waren opnamen of inhoud bij vlagen zelfs érg goed. Zo goed dat de landelijke omroepen bijvoorbeeld mijn opnamen wilden hebben van de overstroming van de A2 in januari 1995 (zie foto) of dat ik ging samenwerken met de redactie van Brandpunt bij een vermeende ontuchtzaak op een lagere school. En zo leerde ik al doende mijn vak. Ik maakte zelfs nieuwe televisieprogramma’s en deed camerawerk voor de videoclip van de Hermes House Band (toen op nummer 1 in de Top40). Toen ik voor een terugkomdag naar school moest om te laten zien wat ik zoal op stage deed, kwam ik met een stapel videobanden (S-VHS in die tijd) aanzetten, terwijl veel medestudenten het, naast verhalen over koffie, kabels of accu’s sjouwen, het moesten doen met een schaduwscript, verslagje van het bijwonen van 1 opnamedag, enkele opnamen die ze, bij hoge uitzondering, mochten maken of een schaduwmontage van een scène…

Jos van Herwijnen, Presentator van het populairste televisieprogramma op de BLOS: 'De Bossche Bol'.

Mijn stage bij de Bosche Lokale Omroep Stichting heeft mijn passie voor het vak aangewakkerd. Tijd bestond niet meer. 24/7 televisie- en videoproducties bedenken, opnemen en monteren en al doende leerde ik het vak. Volgens mij de enige manier om ons vak echt in de vingers te krijgen. Doen, doen, doen. En niet alleen en een beetje voor jezelf voor ‘op YouTube’. Maar in een team, waarvan je je mede teamleden niet hebt gekozen én met een dagelijkse deadline en een kritisch publiek. Wat is dan een betere leerschool dan de lokale Omroep?

Hulde!

Lees je graag meer over deze tijd? Bekijk dan ook dit artikel.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts
Comments
  • Linda Toet
    Beantwoorden

    Leuk om te lezen Jeroen!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.