In Blog, Techniek

Na onze blog over de rule of thirds is het ook interessant om een verwante designregel te bespreken. De golden ratio (of gulden snede) is een techniek die gebruik wordt om de meest beeldschone composities samen te stellen. Hoe design je een foto of video zo dat de compositie het meest tot de verbeelding spreekt?

Wis(tjedat)kunde

Zoals gezegd lijken de golden ratio en de rule of thirds op elkaar. Ze zijn echter niet hetzelfde, al wordt dat wel vaak gedacht. Het verschil zit vooral in de verhoudingen: waar de rule of thirds het scherm opsplitst in negen gelijke vlakken is de golden ratio gebaseerd op een wiskundige berekening. Zonder daar te diep op in te gaan, kan ik je vertellen dat de uitkomst van de formule 1:1,618 is.

Gebruik van de regel

De golden ratio is vooral een belangrijke tool in de wereld van design. Het is bijvoorbeeld een must wanneer je logo’s gaat ontwerpen. In de filmwereld wordt de regel wat minder vaak toegepast, maar dat maakt hem niet minder belangrijk. Het gebruik van de regel zorgt voor sterke composities, zowel in foto’s als op film.

Praktisch

Voor de wiskundigen onder ons volgt hier nog een korte uitleg over hoe de golden ratio precies werkt. Bij het opstellen van een kader kun je eindeloos doorgaan met de wiskundige formule van de golden ratio; vandaar dat het ook een spiraalvorm is.

Praktisch gezien kun je het kader opstellen door de verhouding continu door te rekenen vanuit de twee getallen ervoor. Dus: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 (1+1=2, 2+1=3. 2+3=5, 5+3=8, 8+5=13, 13+8=21, 21+13=34, 34+21=55), enzovoort. In het onderstaande filmpje is te zien hoe dat in zijn werk gaat.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.