In Blog, Techniek

Gisteravond zat ik weer heerlijk rond te “zappen” op YouTube. Heb je net een video bekeken van Corridor Digital, geeft YouTube alweer tientallen nieuwe suggesties die ook interessant zijn. Zo ben je dan alweer snel een paar uur en een paar warme koppen chocomel verder. Aangezien er 300 uur aan content per minuut op YouTube wordt gezet, kun je zo aardig wat lange avonden vullen.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar ik zie toch liever kwaliteit dan kwantiteit in online video content. Het grootste deel van die 300 uur die op YouTube wordt gezet is namelijk niet al te best. Vandaar hier wat tips voor online video content creators en influencers.

Algemene tips voor online video content

Mijn eerste tip is: houd het kort. Als ik door mijn subscriptions scroll en ik zie een video staan van 23 minuten, moet het toch echt een heel interessante video zijn wil ik die helemaal kijken of überhaupt aanklikken. Mijn voorkeur gaat uit naar online video content van 10 minuten of korter. Houd het dus kort en krachtig. Schrappen is een belangrijk deel van editen!

Houd dus ook de introducties kort; ik wil content zien en niet je fancy, zelfgemaakte, lange animatie-intro’s en daarna nog een introductie van je video van een aantal minuten.

Bereid je online video goed voor. Weet wat je gaat vertellen en wat het doel is. Maak bijvoorbeeld een kort scriptje of zelfs een storyboard voordat je lukraak gaat filmen. Dit voorkomt een lange, onsamenhangende video en het scheelt je bovendien heel veel tijd in de montage. Een win-winsituatie dus.

Online video content en audio

Goede audio is het halve werk. Ik kijk liever naar een video waarvan het beeld slecht is dan een video waarvan de audio slecht is. Als ik het niet kan verstaan omdat de audio niet verstaanbaar of overstemd is, klik ik meteen weg. Aangezien je met bijna iedere mobiele telefoon en DSLR al een goede video kunt produceren, kun je beter eerst in audioapparatuur investeren.

Niet alleen de audiokwaliteit, maar ook de balans is van groot belang. Vaak hoor of zie je een YouTuber zijn content introduceren (die al vaak te lang is) en knallen ze daarna keihard de muziek aan onder de rest van de montage.

Houd dit dus in balans, kijk niet alleen naar je audiometers in je NLE (een montage programma), maar luister ook of het gebalanceerd klinkt. Doe dit ook bij talking heads (als je iemand hoort of ziet praten). Fade je muziek uit of zet deze heel zacht, zodat de persoon nog goed verstaanbaar is.

Camerawerk

Van veel online video’s wordt ik bijna zeeziek. De beelden zijn vaak veel te shaky en uit de hand gedraaid. Gebruik daarom zo vaak mogelijk een statief of zorg dat je een goede lens hebt met een image stabilizer. Ook inzoomen ziet er regelmatig amateuristisch uit. Als je een object in de verte wilt uitlichten, loop er dan naartoe en maak een nieuw shot.

Pannen en tilten mag dan een mooie techniek zijn, maar pan/tilt op een goed tempo: of heel snel (dat het een soort versnelling lijkt) of heel langzaam, zodat je alles scherp blijft zien. Alles ertussenin is niet prettig om naar te kijken.

Montage van je online video

Als je muziek gebruikt, probeer dan zoveel mogelijk in het ritme van de muziek te monteren. Dus als je bijvoorbeeld rustige muziek gebruikt, laat de shots dan wat langer staan. Bij snelle muziek mag je wat sneller van shot wisselen. Als je muziek verandert van rustig naar snel, laat dit dan ook in de montage terugkomen.

Dan een laatste tip: om in een montage een betere flow te creëren, kun je gebruik maken van een L- of J-cut. Dat wil zeggen dat je de audio van het eerste fragment nog door laat lopen onder het andere fragment of andersom.

Conclusie

Bovenstaande tips voor online video content creatie zijn allemaal hulpmiddelen en zijn geen regels waar je je per se aan moet houden. Het allerbelangrijkste is dat je als video content creator creaties maakt die jij wilt maken en waar je plezier in hebt. Dat voelt en ziet de kijker!

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.