In Blog, Nieuwe media, Techniek

Afgelopen week vond in Las Vegas de International Consumer Electronics Show (CES) plaats. Dit is een grote technologiebeurs die jaarlijks in januari wordt gehouden. Hoewel ik er zelf niet bij was blik ik in deze blog terug op mijn highlights en kijk ik naar wat de toekomst moet worden van consumer technology.

Internet of Things (IoT)

Alles wordt smart: smartphone, smart-TV, smartwatch en smart home. Die laatst wordt door de grote techbedrijven (Sony, LG, Samsung, en Intel) nu echt naar een hoger niveau getild. Smart home wordt door de grote bedrijven bestempeld als IoT (Internet of Things) en dat betekent eigenlijk dat alles (alle apparatuur in en rondom het huis) met elkaar wordt verbonden.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn dat als er iemand aan de deur staat, je op je telefoon, tv, tablet of zelfs je koelkast kunt zien wie er heeft aangebeld. Een andere situatie kan zijn dat je op je tv kan zien wat er in je koelkast zit, waarbij een app op je telefoon kan aangeven welke recepten je kunt maken met de producten die je nog in huis hebt.

Bron: Samsung

Schermen

Ook de ontwikkeling op het gebied van schermen is nog steeds in volle gang. LG heeft een oprolbaar OLED-scherm om ruimte te besparen. Wanneer je de televisie niet gebruikt, rolt het scherm zich op en neemt het weinig ruimte in beslag. Je kunt het scherm ook op drie verschillende standen zetten: natuurlijk de normale stand, maar ook een 21:9 modus voor widescreen films – dan rolt het scherm maar gedeeltelijk uit en heb je dus niet te maken met zwarte balken boven en onder je beeld – en een lage stand, zodat je maar een stukje van het scherm ziet waarop alleen de weersvoorspelling te zien is of bijvoorbeeld de laatste tweets. Toch is dit scherm nog een proefmodel en is dit voorlopig nog niet verkrijgbaar.

Bron: Endgadget

Ook Samsung heeft niet stilgezeten en heeft zijn micro-led-techniek doorontwikkeld. Zij lieten deze techniek zien met een scherm van 146″, ook wel “The Wall” genoemd. Volgens Samsung is deze techniek zuiniger en heeft het een langere levensduur dan de OLED-techniek van LG. Tevens is de techniek modulair. Dit wil zeggen dat het scherm uit kleinere panelen bestaat en dat je het zo groot kunt maken als je zelf wilt.

Niet alleen tv’s, maar ook monitoren zijn goed vertegenwoordigd op de beurs. Zo laat NVidia zijn BFGD (Big Format Gaming Display) zien: een 65″ monitor met alle toeters en bellen waar een gamershart sneller van gaat kloppen (G-Sync, 120 Hz, 4K, HDR, low latency etc). Met ingebouwd Nvidia-shield; hiermee kun je alle spellen op je game-pc streamen naar deze monitor met een lage latency, aldus NVidia.

Bron: Digitaltrends

En nog veel meer

Natuurlijk is er nog veel meer te zien op de beurs, zoals Razer Project Linda, waarmee je je telefoon kunt veranderen in een laptop; de Volocopter, een autonome elektrische (taxi)helicopter die je van punt A naar B kan brengen; en een heleboel autonome, autogerelateerde ontwikkelingen van Uber, Lyft, Byton, BMW, Mercedes et cetera.

Intel true view

Maar wat Intel (chipfabrikant) liet zien, vond ik toch wel het meest indrukwekkend. Dit was hun volumetric creation facility, ook wel Intel Studios genoemd. ‘The next great innovation in motion picture entertainment’, aldus Intel. In deze studio kunnen scenes opgenomen worden in 3D, ook wel volumetric capture genoemd. Dit gebeurt in een soort dome waarin 100 camera’s zijn opgehangen.

Deze camera’s nemen niet alleen (plat) beeld op, maar zien ook diepte. In plaats van gewone pixels capture je dus 3D-pixels (door Intel ook wel Voxels genoemd). Met deze cameratechniek kun je in één take een hele scène opnemen en daarbij je camera-positie op elke plek neerzetten en bewegen.

(Deze westernscène is in één take opgenomen en naderhand is de camera in verschillende posities gezet. Bron: YouTube).

Natuurlijk is de CES te groot en te uitgebreid om alle nieuwe gadgets en ontwikkelingen hier te benoemen. Ook zijn de meeste producten nog maar prototypes en zullen we er nog even op moeten wachten. Ik heb er in ieder geval zin in!

Nog wel leuk om te vermelden is dat Lightyear, voor wie wij eerder een productvideo produceerden, op de CES de ‘Climate Change Innovators Award’ in de wacht heeft gesleept. Deze prijs wordt uitgereikt aan bedrijven die baanbrekende innovaties willen doorvoeren om klimaatverandering tegen te gaan. Lightyear, gefeliciteerd!

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.