In Blog

Na het ontwikkelen van een concept, de daaropvolgende pre-productie, het schrijven van een script en het maken van opnames tijdens de draaidagen volgt een volgende belangrijke stap in het productieproces: de montage van de video. Natuurlijk is ook de montage een belangrijk onderdeel van onze producties en stemmen we de uiteindelijke video’s dan ook goed af met onze opdrachtgevers. Hoe wij dat proces aanpakken? We leggen het je graag uit.

Offline montage

Ons montageproces delen we op in twee verschillende fasen: de offline en de online montage. De presentatie van de offline montage is voor ons een essentieel moment in het productieproces. Pas nu wordt het resultaat tastbaar. Klopt het beeld wat wij voor ogen hadden met het beeld van de opdrachtgever? Wij kijken dan ook zelden zelf naar het scherm, maar naar de gezichten van ons publiek: de opdrachtgever en alle betrokkenen. Ook voor hen is het een spannend moment en een glimlach, of zelfs een traan, is voor ons de ultieme ontlading.

Het beeldscherm tijdens de kleurcorrectie in een montage

Tijdens de offline videomontage maken we een redelijk grove opzet van de video. We richten ons hierbij op de inhoud, zodat bij het bekijken van de offline montage goed beoordeeld kan worden of de beoogde boodschap duidelijk wordt gecommuniceerd. Naast de boodschap wordt met de offline montage ook de look & feel van de film duidelijk. We zetten bij deze globale opzet vaak ook al audio of muziek onder de video, omdat dit meteen de sfeer en feeling van de video meegeeft. Dit geluid is – net als de video – meestal nog niet helemaal in balans en niet altijd mooi afgemixt. Als er in de video een voice-over ingesproken is, dan is dat in de offline video montage meestal ook nog niet de definitieve stem. Daarnaast kunnen de kleuren van de shots nog verspringen en moeten de eventuele animaties en visuele effecten nog worden geoptimaliseerd. Dit doen we uiteindelijk tijdens de kleurcorrectie en kleurnabewerking. Een offline montage kun je eigenlijk zien als een ruwe versie, waarvan de puntjes nog op de i moeten worden gezet. Zo krijg je met deze schets een goed beeld van het tempo, de kleur, dynamiek en van eventuele videographics.

Tijdens de correctieronde van de offline montage gaan we met de opdrachtgever een aantal vragen na. Klopt het verhaal? Komt de boodschap over op de juiste manier? Zijn we tevreden met de muziek? We willen weten dat het ‘goed zit’ alvorens we de online montage in gaan en ingrijpende of inhoudelijke aanpassingen veel tijd gaan kosten. Soms is het ook lastig voor opdrachtgevers om in deze fase door de schets heen te kijken. Een kort voorbeeld

Ook al gaven we aan dat de stem nog niet de definitieve voice-over is, maar onze eigen Edwin die de tekst als ‘guide’ heeft ingesproken, toch kwam er een opmerking dat er twijfel bestond over de stem en de Brabants uitspraak ervan.

Vandaar dat we de offline presentatie altijd fysiek willen doen. We kunnen dan de gezichten van de kijkers analyseren en direct toelichting geven op eventuele vragen en onduidelijkheden. Bovendien is het belangrijk dat bij een offline presentatie alle betrokkenen van de organisatie aanwezig zijn die beslissingsbevoegd zijn voor de betreffende productie. Zo kunnen we gezamenlijk bepalen wat eventueel anders moet. Ook presenteren we vaak bij offline presentaties onze selectie van de uiteindelijke voice-over, zodat we die ook samen definitief kunnen kiezen, uitgaande van de bekeken offline montage.

Tijdlijn van beelden tijdens de montage

Alle opmerkingen, wenselijke aanpassingen en gekozen voice-over worden genotuleerd en schriftelijk per mail afgestemd. Dat zijn de zaken waar we dan nog mee aan de slag gaan. Als het veel aanpassingen zijn, maken we een tweede offline montage waarin we alle aanpassingen verwerken. Deze sturen we meestal digitaal op naar de opdrachtgever. De opdrachtgever en alle betrokkenen zien dan dat alle aanpassingen goed zijn verwerkt. Na akkoord van de offline montage starten we met de volgende fase: de online montage.

Online montage

Zodra alle partijen het eens zijn over de offline montage, beschouwen we deze als definitief en gaan we door met de online video montage van de film. Dit wil zeggen dat we de audio af gaan mixen, de definitieve voice-over gaan opnemen, de kleurcorrectie perfectioneren en een eventuele animatie toevoegen. Als ook deze online versie wordt goedgekeurd door de klant, hebben we uiteindelijk de definitieve video en kan hij worden opgeleverd.

Druk met de montage

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

TU-e milieuvervuilingStill uit donker dat toch kleur is - Vincent van Gogh