In Blog

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt in het algemeen, maar zeker bij het produceren van videoproducties, om zo efficiënt mogelijk om te gaan met beschikbare tijd. Er komt veel kijken bij iedere productie, en alle aspecten moeten op elkaar zijn afgestemd. Bij Veldkamp Produkties werken we al 24 met veel plezier aan grote en kleine videoprojecten voor uiteenlopende bedrijven, instanties en (semi-)overheidsinstellingen. Wij kunnen producties volledig in-house produceren; van strategie tot oplevering van de videoproducties in alle bepaalde lengtes, formaten en talenversies. De draaidagen op locatie met klanten zijn slechts een klein onderdeel van het hele productieproces. Om die dagen goed te laten verlopen is de preproductie belangrijk. Het is een belangrijke fase die zorgvuldig doorlopen dient te worden. 

Preproductie als stap in het videoproces

De preproductie (of pre-production) is de fase direct voorafgaand aan de draaidagen van een productie. Met draaidagen bedoelen we het opnemen van de beelden die zullen gebruikt worden in de uiteindelijke film- of videoproductie. Op het moment van preproductie zijn veel cruciale beslissingen al genomen. Er is duidelijk welke producties zullen worden ontwikkeld en welke vorm deze zullen aannemen.

Deze bepaling hangt nauw samen met een vooraf bepaalde marketingstrategie en contentstrategie, waaruit de look en feel van de video en de storytelling naar voren zijn gekomen die bij een productie centraal staan. Voor de betreffende producties is daarnaast een script geschreven en hier zullen in de bepaalde gevallen ook storyboards voor zijn gemaakt. Waar een script een tekstuele beschrijving van de scenario’s van de productie is, geeft een storyboard als een soort stripverhaal de gewenste beelden opeenvolgend visueel weer.

Producers Myrthe en Silva aan het werk

Wat preproductie inhoudt

In de preproductiefase worden alle voorbereidingen getroffen die nodig zijn om de draaidagen te kunnen uitvoeren. Er moeten filmlocaties gescout en gekozen worden, de oproepen voor acteurs vinden plaats en wij bepalen wie er van ons team de productie zullen gaan draaien. Tevens moeten er soms kostuums en attributen die nodig zijn voor het verhaal bemachtigd worden.

Verder zal tijdens de pre-production de logistiek en uitrusting van de productie worden geregeld. Denk hierbij aan camera-apparatuur, geluidopnameapparatuur, belichting, vervoer en dergelijke. Daarnaast worden er, wanneer dat nodig is, vergunningen worden geregeld. Uiteindelijk komen al deze voorbereiden samen in de planning voor de draaidagen zodat de productie gestructureerd en efficiënt kan verlopen. Alle betrokken bij een draaidag, dus de klant, de locaties en ieder teamlid ontvangt dan een callsheet. Hierop staat precies benoemd wie wanneer waar moet zijn en hoe de draaidag organisatorisch zal gaan verlopen.

Bij een videoproductie komt veel kijken, en de gezamenlijke inspanning van cast, crew, materieel en locatie bij het filmen is erg kostbaar. Daarom is goede pre-production dus noodzakelijk om een productie tot in de puntjes voor te bereiden.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Still uit spider-manKim over haar stage bij Veldkamp Produkties