In Blog

Eerder schreef Hans over zijn take aways – tips – die hij na een bezoek aan het Playground festival mee naar huis nam. In deze blog gaat hij, zoals beloofd, in op de take away van Simon Griesser: “Sell things you don’t have”. Hoe ga je deze tip in hemelsnaam in de praktijk brengen Hans?

Hans: ‘De presentatie van Simon Griesser van Salon Alpin sprak mij erg aan. Deze studio heeft onder andere gewerkt aan een project voor Greenpeace genaamd Rang-tan. Uit de presentatie van Simon haalde ik twee take aways, waarvan ik de eerste graag met jullie bespreek.

“Sell things you don’t have”

Dit betekent letterlijk iets verkopen dat je nog niet kunt of hebt. Door vaardigheden, die je nog niet in huis hebt, te verkopen aan klanten, daag je jezelf uit. Je hebt ‘A’ gezegd dus dan moet je ook ‘B’ zeggen, oftewel; waarmaken wat je belooft.  Deze tip werd tijdens het Playground Festival onderstreept door een talk van Unit Image, waarin gezegd werd: “You can not improve the workflow in between projects”.

Dat is natuurlijk spannend om in de praktijk te brengen. Immers, klanten zitten niet te wachten om ‘leergeld’ te betalen en als proefkonijn op te treden. Begrijpelijk. Alleen zit er wel een kern van waarheid in deze uitspraak. Door dingen te leren tijdens een project, word je verplicht om in de betreffende materie te duiken en net zo hard door te werken tot je een indrukwekkend eindresultaat hebt behaald. Het is alleen wel de kunst om de klant hiermee, qua budget en tijd, niet te belasten.

Ik vertaal deze tip naar ‘bluffen tussen de lijntjes.’

Bluffen tussen de lijntjes

Ik vertaal deze tip naar ‘bluffen tussen de lijntjes’. Uiteraard verkoop je niet iets waarvan je weet dat de uitdaging te groot is, het beoogde resultaat net een brug te ver of de investering te fors. Maar door bijvoorbeeld toe te zeggen een nieuwe techniek in een video te verwerken, daag je jezelf uit om die belofte waar te maken. Uiteraard moet je dan wel de ruimte hebben om hiermee binnen een project aan de slag te gaan.

Ik vind het een mooi doel om jezelf altijd te willen verbeteren.

Kortom, je zegt iets realistisch toe aan de klant, overtuigt hem of haar waarom deze nieuwe feature of techniek er echt in moet en je hebt je stok achter de deur. Uiteraard als eigen investering. Ik vind het een mooi doel om jezelf altijd te willen verbeteren. Vertaal ik dit naar mijn werk dan doe ik dit binnen een project alleen als ik compleet overtuigd ben dat ik datgeen dat ik zeg ook kan waarmaken. Bij Veldkamp Produkties verkopen we geen onzin, maar wel doeltreffende en indrukwekkende videoproducties. Om dat continu te realiseren, moet je soms uit je comfortzone stappen.

Je kunt wel zeggen dat je jezelf buiten projecten nieuwe skills aanleert, maar in de waan van de dag blijf je dat voor jezelf uitstellen. Een belofte doen aan een klant is mijn beste drijfveer om mezelf uit te dagen. Want als ik iets beloof, maak ik het waar, al betekent dit nachten aan zelfstudie.

Voorbeelden

Ik heb enkele mooie voorbeelden hiervan. Momenteel werk ik aan een productie, waarbij een karakter verandert in een voorwerp – sorry voor mijn geheimzinnigheid, maar deze video wordt binnenkort gelanceerd en ik mag nog niets verklappen. Deze verandering van karakter naar voorwerp wordt gelooped. Met een ‘plat’ plaatje bereikte ik dit effect niet. Het was tijd de studieboeken in te duiken. Ik heb een nep 3D voorwerp gemaakt, waarbij het voorwerp nog steeds 2D is, maar door te spelen met licht en andere trucs – geheim van de chef – is het resultaat een korte animatie die 3D oogt en continu looped. Ik had zelf al onderzoek gedaan, maar heb me de techniek eigen gemaakt in dit project, uiteraard met een verrassend resultaat.

Ook heb ik voor een project een animatie gemaakt, waarin de klant heel graag karakters verwerkt wilde hebben. Dit was mijn vuurdoop, maar ik wist zeker dat ik het kon. Ik heb de producer overtuigd en me de skills tijdens dit project aangeleerd. Eerst ben ik op internet op zoek gegaan naar inspiratie en informatie. Ik heb een interessant karakter bedacht, uitgetekend en daarna geanimeerd. Het was een uitdaging, dat zeg ik eerlijk, maar het resultaat mag er zijn.

Uiteraard staat voorop dat het uitdagen van jezelf om een maximaal resultaat te behalen alleen kan als je binnen de kaders blijft. Daarmee bedoel ik de planning en het budget. Zodoende is mijn motto voor 2020: Sell things you don’t have – maar dan wel binnen de lijntjes.’

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bliksemstage 2017Marika Wicinska