In Blog, Techniek

Heb je onlangs de blog over LUTs en LOGs gelezen? Onze motion designer Hans legt daarin uit wat deze vaktermen betekenen. Natuurlijk blijft het daar niet bij, Hans deelt namelijk graag meer kennis. Zo ook vandaag. In deze blog vertelt Hans over drie termen die tijdens het maken van animaties vaak terugkomen: storyboards, styleframes en animatics.

Naast de montage van door mijn collega’s gemaakte opnames werk ik ook regelmatig aan animaties, waarbij ik vanuit het niets de hele video creëer. Gezien het maken van een animatie een tijdrovend proces kan zijn, begin ik meestal niet direct met het animeren zelf. In plaats daarvan is het juist belangrijk om de klant gedurende het productieproces zoveel mogelijk te laten zien. Het liefst begin ik daarom altijd met een storyboard.

Storyboard

Een storyboard is eigenlijk een schets die laat zien hoe het verhaal zich ontwikkeld. Het is eigenlijk een hele ruwe geschetste strip (comic) die de kaders, standpunten en het algehele verhaal van de animatie laat zien. Zo geeft een storyboard duidelijk weer hoe de animatie er uiteindelijk uit komt te zien.

Wij slaan helaas het maken van een storyboard vaak over. Het is vaak tijdrovend om een heel storyboard te tekenen, zeker omdat in een storyboard ook vaak de overgangen en connecties van de ene naar de andere scene terugkomen.

Styleframes

Als het script met de klant is doorgenomen en de klant tevreden is, ga ik verder met de volgende stap. Vanuit het script begin ik namelijk met het maken van styleframes. In een styleframe laat ik zien hoe de verschillende elementen van de video er uit komen te zien. Niet alleen de elementen, maar bijvoorbeeld ook het kleurgebruik wordt zo duidelijk weergegeven.

Storyboard, styleframes, animatronic

Animatic

Als ook de styleframes goed zijn afgestemd ga ik naar stap drie en begin ik met de animatic. Bij het maken van een animatic zet ik de verschillende styleframes achter elkaar in het videomontageprogramma. Vaak voeg ik ook de voice-over en het audiodesign toe en zorg ik dat de timing van de video klopt. Soms voeg ik ook al kleine animaties en bewegingen toe, om zo een duidelijk gevoel mee te geven van hoe het eindproduct er uit komt te zien.

Animatie

Hierna komt de vierde en laatste stap in het proces: het animeren. Na de goedkeuring van de animatics kan ik de animatievideo helemaal afmonteren en hoef ik me geen zorgen meer te maken over grote aanpassingen vanuit de klant wanneer de montage klaar is. Zo kan ik bijna de hele video in één keer afmaken.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Simon Gieser: don't perfect things you don't havePeter R de Vries