In Blog

Eerder schreef Hans over zijn take aways die hij na een bezoek aan het Playground festival mee naar huis nam. In deze blog gaat hij in op de tweede take away van Simon Griesser: “Don’t perfect things, it takes too much time”. Wat dat voor impact heeft op ieder creatief proces, zo ook die van een video, vertelt Hans ons hieronder graag.

Law of Diminishing returns

Ieder creatief project is volgens de ‘Law of Diminishing returns’ in drie fasen onder te verdelen, zoals je ook in onderstaande afbeelding ziet. De uitspraak van Simon Griesser: ‘Don’t perfect things, it takes too much time’, is gebaseerd op deze ‘wet’. In het kort komt het erop neer dat je op een bepaald moment in het creatieproces zoveel middelen – tijd, mensen en/of geld – inzet, dat de opbrengst wel erg klein wordt. De wet wordt in het Nederlands dan ook wel vertaald naar: de wet van de afnemende meeropbrengsten.

Afnemende groei bij vermeerdering tijd

De theorie achter deze wet stelt dat wanneer een bepaalde productiefactor wordt vergroot (bijvoorbeeld de besteding van meer tijd) de productie over het algemeen meer dan evenredig zal toenemen. Alleen op een bepaald punt neemt die groei af (bij verdere verhoging van tijdsinvestering). Het is zaak je in een productieproces voortdurend af te vragen; wanneer is goed, goed genoeg?

Grafiek the Law of Diminishing returns

Drie fasen van het productieproces

Kijk je naar de eerste fase, de groene fase, dan is dat de periode waarin je grote stappen maakt. In deze fase beginnen wij met de montage van de video en voeren wij aanpassingen door die de video verrassend maken. In deze fase leggen we de basis voor een doeltreffende video. Kortom, we maken een montage die klopt volgens het script.

In de tweede fase, de oranje middenfase, ga je finetunen. Je voert kleurcorrecties door en maakt de video nog ‘netter’. Je voelt hier wat nog echt belangrijk is om te doen. In deze fase vind ik het prachtig om met kleine details groots effect te creëren. Het is echter de kunst om je in deze fase niet te verliezen in de details. Je gaat dan langzaam richting de rode fase. In dit gedeelte ben je echt dingen aan het doen die je bijna niet meer ziet, maar die wel veel tijd kosten. Dit is het moment dat je jezelf echt moet afvragen: ‘Is dat wat ik nu aan het doen ben, de tijd en het geld waard?’

Er komt in ieder creatief proces een moment, dat het stoppen van meer tijd in je werk, minder resultaat oplevert. Op zo’n moment ga je zo op de kleine details zitten, dat je het grotere plaatje uit het oog kunt verliezen. Zelf vind ik het belangrijk om met een productie die zowel de klant als mijzelf trots maakt, de deadline te halen. Ondanks dat merk ik dat ik mezelf, vooral doordat ik graag opga in de finesses, ook weleens kwijt kan raken in de puntjes op i’.

Kleurcorrecties als voorbeeld

Neem kleurcorrecties als voorbeeld, daar kun je echt het verschil mee maken. Het komt voor dat ik een goede kleurcorrectie heb doorgevoerd, waarmee de kwaliteit van de video een sprong maakt. Toch kan ik dan mezelf verliezen in het ‘over’ corrigeren. Het helpt me dan om de video aan mijn collega, regisseur Edwin, te laten zien. Vaak komen we dan samen tot de conclusie dat dat wat we aan het doen zijn, wel functioneel moet zijn. Als je veel tijd stopt in kleine details dan moet je daarmee verschil kunnen maken. Is het verschil zo minimaal dat de klant en de kijker dit verschil niet zien, dan moet je het niet doen. Lastig hoor, want hoe ver moet je gaan?

Dingen die écht tellen

Waar in mijn ogen deze tip op neerkomt is, dat je dingen moet kunnen laten – ja, ook als je een echte perfectionist bent. Laat de allerkleinste details zitten en ga verder met de dingen die écht tellen; namelijk binnen de planning en budget een indrukwekkende en doeltreffende videoproductie opleveren, waarmee we een glimlach op het gezicht van de klant toveren. En, waarop we zelf uiteraard ook trots zijn!

Do your best don’t overdo it

Wat voor mij voorop staat is dat ik de klant wil verrassen met een productie die voldoet aan de verwachtingen – en dat binnen deadline en budget. Soms moet je dan in de kleine details, mits ze het verschil maken, extra tijd stoppen. Alleen in veel gevallen blijkt dat het inzoomen op finesses, die nauwelijks waarde toevoegen, je deadline en budget in gevaar brengen. Dan moet je je als professional los kunnen maken en je af vragen of het realistisch is. Uiteindelijk moet niet alleen de klant, maar ook ik bij iedere productie kunnen zeggen: ‘Hier ben ik blij mee.’

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Still uit Een historische onderbouwing van het Brabantse karakterStoryboard, styleframes, animatronic