In Blog

Video is overal. Dat is mooi, want daardoor zijn er gigantisch veel manieren ontstaan om jouw verhaal aan je publiek te vertellen. Hoe pak je dat in 2020 aan? In deze blog krijg je van Jeroen Veldkamp dé zeven videotrends aangereikt die in 2020 voor jou het verschil gaan maken.

Trend 1: User en mobile friendly

Uit onderzoek blijkt het al jaren: steeds meer content – en dus ook video – wordt via mobiele toestellen bekeken. Dit betekent dat de videobeleving op deze schermen voor 2020 nog belangrijker wordt. Denk aan verticale en vierkante content, kortom mobielvriendelijke video’s. Vierkant omdat deze video’s, doordat ze meer ruimte op het beeldscherm in beslag nemen, meer interactie creëren. Verticaal, zodat video’s geoptimaliseerd zijn voor social media platforms, zoals Instagram stories.

Daarnaast is het van belang je video’s zo gebruikersvriendelijk te maken. Of deze nu vanaf een mobiel toestel, tablet, televisie of computer worden bekeken; je video’s dienen zo toegankelijk mogelijk te zijn. Denk hierbij aan ondertiteling en vertaling, maar ook aan (sub)titels en een duidelijke inhoud. Jouw videoboodschap moet te volgen zijn voor iedereen, waar je kijker zich ook bevindt.

‘Dit wordt het jaar van mobile first, van video via de telefoon consumeren.’

Organisaties roepen honderduit over mobile first, maar voor mij is het vanzelfsprekend dat een video op je telefoon bekeken kan worden. Dat is prioriteit nummer één. Je hebt geen groot scherm nodig om video en film te beleven. Met een telefoon in je hand en oortjes in bestaat de wereld om je heen niet meer. Alles komt dan voor 100% bij je binnen. Grootmeesters roepen al jaren hoe groter het scherm hoe meer impact. Dit blijkt in de praktijk toch echt een ‘broodje aap’ te zijn. Dit voorzagen wij al jaren en om die reden zijn we dan ook blij met deze tendens. Dit wordt het jaar van mobile first, van video via de telefoon consumeren.

‘Alleen de echt relevante content komt in de toekomst door de ‘filters’ van ontvangers.’

Trend 2: Relevante content

In eerste instantie stond hier branded content. Toch heb ik dit op het laatste moment gewijzigd in relevante content. In de kern draait het erom relevant te zijn voor je doelgroep, of die content nu ‘branded’ is of niet. De balans tussen doelgroeprelevantie, objectiviteit en merkrelevantie ligt heel gevoelig. Waar we naartoe gaan is, dat content alleen nog maar geconsumeerd wordt als het relevant is. Met relevant bedoel ik dat content precies antwoord dient te geven op een behoefte van de doelgroep.

De ontvanger wordt, door de inzet van technologie, steeds meer bedreven in het filteren van informatie die voor hem of haar niet interessant is. Alleen de echt relevante content komt in de toekomst door deze ‘filters’ heen. Ben je niet relevant, dan wordt de kans om met je doelgroep in aanraking te komen, steeds kleiner. Dus marketeers, maak relevante – objectieve – content en verbindt deze aan je merk.  Maar alsjeblieft, blijf weg bij een ‘verfilming’ van je salesleaflet.

Stijlvideo realisatie Veldkamp Produkties voor Henders & Hazel

Trend 3: Content meets commercials

We zagen het in 2019 nog te veel: één merk dat totaal verschillende verhalen vertelt in haar content en haar commercials. Aan de basis hiervan lag een tweetal (of meerdere) briefings; één voor de contentmarketeer (of -bureau) en één voor het reclamebureau. Dit leidde tot uitingen die veelal niet dezelfde boodschap bevatten. Content moest onafhankelijk en informatief zijn, commercials mochten wat meer schreeuwen. Dat kan komend jaar echt niet meer.

Ga aan de slag met het verweven van je verhaal, je storyline, karakters, beelden en stijl in zowel je content als je commercials. Plaats content en reclame in één ‘silo’ en laat ze met jouw boodschap dezelfde wedstrijd gaan spelen.

Het kan helpen te gaan werken met één briefing, die je aan alle betrokken marketing- en communicatiepartijen toestuurt. Durf deze briefing ook toe te lichten in een briefingmeeting met alle partijen samen. Laat het samenwerken beginnen!

Trend 4: Video podcasts

Was 2019 het jaar van de podcast, 2020 wordt het jaar van de video podcast, oftewel de vodcast of videocast. Uiteraard geldt voor deze vorm, net als bij alle content uitingen, dat je relevant moet zijn. Stop hier alleen tijd in, als je echt toegevoegde waarde kunt leveren door in je podcasts oplossingen te geven voor de problemen van je doelgroep. Word je hierin bedreven dan kan het zijn dat jouw merk een vaste bron wordt voor je doelgroep om informatie te halen.

Trend 5: Visueel leren

83 Procent van dat wat wij leren is visueel. Hierdoor is een video een uitermate interessant middel om informatie over te brengen. Heb je een boodschap die interessant en – daar heb je hem weer – relevant is voor je doelgroep, verwerk deze dan in een informatieve en inspirerende video. Wil je je doelgroep iets meegeven, dan is video hét communicatiemiddel bij uitstek om je boodschap over te brengen…

Trend 6: 360-graden beleving

360-Graden is een bijzondere videotechniek die we meer zullen zien. Waarom? Je geeft hiermee je doelgroep een kijkje in een anders niet toegankelijke plek, denk aan een hotelkamer. Deze techniek draagt bij aan een maximale merkbeleving, doordat je meer zintuigen aanspreekt. Let wel: 360-graden video’s maken is echt een vak apart. Wil je hiermee aan de slag? Zoek dan een partij die zijn vak verstaat.

Trend 7: Online advertenties

We voorzagen dit al als videomarketingtrend voor 2019 en we voorspellen een verdere groei van online adverteren in 2020. Zo bereikt YouTube alleen al via mobiele toestellen meer mensen dan welke TV-zender ook. Bovendien is re-targeting ook hot! Deze online video commercials voor YouTube en social media kennen wel specifieke vereisten en vergen een andere aanpak. Zo dienen deze boodschappen kort te zijn, enkele seconden volstaan. Ze moeten direct de aandacht grijpen.

Voorbeelden online advertenties & commercials

Samenvatting

Tijdens het schrijven van dit artikel werd het me meer dan eens helder: welke boodschap je ook verspreid, zorg dat deze relevant is. Dat geldt voor iedere uiting en voor ieder gekozen middel en kanaal. Doe er je voordeel mee!

Mis jij een trend? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Team Veldkamp Produkties verwelkomt MonneReza Herdiansyah