In Throwback Thursday

Jeroen samen met de Brabantse singer songwriter Gerard van Maasakkers en cameraman Bas Roeterink

Wat zo bizar was aan deze reis? Na een lange vlucht en reis door China waanden we ons in een compleet andere wereld. We konden geen straatbord lezen, laat staan de weg vragen. Toen we te voet een natuurpark doorkruisten, troffen we daar – achter een groep bosjes – gewoon ‘ons’ Nuenen in aanbouw aan. Waarom we China bezochten en wat daar zo ‘Nuenens’ aan was – en wat vooral ook niet? Dat vertel ik je met veel plezier.

Snikheet

Niet te geloven dat deze trip alweer bijna tien jaar geleden is. Het voelt nog als de dag van gisteren. Het was in alle opzichten een bijzondere reis. Samen met Gerard bezocht ik – ten behoeve van een Van Gogh reportage – het Van Gogh dorp in de Chinese stad Nanjing én de wereldtentoonstelling in Shanghai. Ik schreef destijds al een reisverslag hiervan.

Ik weet nog dat het ontzettend heet was die week. Dat verklaart ook de modieuze (aha) pet en trui op onze hoofden.

Een magneettrein bracht ons met 300 kilometer per uur door China. Wat ik daaraan het meest opvallend vond? Dat was niet eens zozeer de snelheid. Het was de horizon die mijn aandacht trok. Die trekt met een gigantische snelheid niet sneller aan je voorbij dan op de fiets. Ik kon vanuit de trein, turend naar het Chinese landschap, helemaal opgaan in die gewaarwording.

Bij aankomst in Nanjing zetten we direct koers naar het vriendschapspark dat Eindhoven deze stad geschonken heeft. We moesten door een natuurpark om daar te komen. Om de hoek van enkele bosjes waanden we ons ineens in Nuenen. De Roosdonckse molen, de Collse watermolen; het werd allemaal op ware grootte nagebouwd. Hoe dat er kwam?

Cadeau van Eindhoven aan Nanjing

Eindhoven heeft haar Chinese ‘vriendschapsstad’ enkele gebouwen geschonken die door Vincent van Gogh zijn geschilderd. Deze gebouwen werden hier 1 op 1 nagebouwd. Onze monden vielen open. Gerard heeft net als ik zijn roots in Nuenen. Het was bizar om na onze eerste cultuurshock in China ineens in een vertrouwde omgeving te staan.

Na Nanjing vervolgden we onze reis naar Shanghai om het Holland paviljoen op de wereldtentoonstelling te bezoeken. Een plek waar ook weer een prominente rol voor Vincent van Gogh was weggelegd. Vast onderdeel van onze crew was ook cameraman Bas Roeterink. Hij woonde in Shanghai en ontving ons met open armen. Hij was niet alleen een kanjer van een cameraman, maar ook onze tolk en gids; onmisbaar op alle fronten en een fantastisch persoon om mee te werken. Dit project was de start van een leuke samenwerking. Ik heb nog enkele mooie projecten in China en Shanghai met hem mogen doen. Nu vraag je je vast af waarom we deze reis samen maakten?

Van stage tot reportage

Gerard is een bekende singer songwriter die met zijn dialectzang een breed publiek aantrekt. Hij maakte verschillende songs over Vincent Van Gogh, zoals de Aardappeleters. Mijn moeder is geboren in Nuenen en haar broer, mijn oom, zat op school bij Gerard. Als 18-jarige knul liep ik stage op een school voor kinderen in een problematische opvoedingssituatie. Voor mijn stageopdracht moest ik een event organiseren. Ik koos voor een Brabantse brunch. Ik zocht natuurlijk nog wel een funfactor, een muzikale omlijsting, zeg maar. Ik dacht direct aan Gerard. Mijn moeder ging aan het werk en Gerard werd geregeld. Het schoolplein stond vol lange tafels en te midden daarvan zong Gerard enkele bekende meezingers. Toen de song ‘Hee Gaode Mee’ werd ingezet sprong iedereen op de tafels. Ge-wel-dig!

Het was de start van een jarenlange samenwerking, zo ook voor dit project. Samen maakten we van onze China reis een Vincent van Gogh reportage, die is uitgezonden op Omroep Brabant. Wat hebben we gelachen. Zeker op de momenten dat Gerard zijn gitaar pakte en spontaan begon te zingen, zoals ook in dat paviljoen. Mensen reageerden echt mega sympathiek. Toen we klaar waren, wilde iedereen een handtekening. Zelfs van mij! Het was de enige keer dat ik me een ware beroemdheid voelde. Gerard, nog bedankt daarvoor!

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

'Creating Opportunities' voor SiNTLUCAS beste van Brabant én van de wereld?Medsim