In Blog, Inspiratie, Nieuwe media, overig

Als ondernemer weet u hoe belangrijk het is om uw product of dienst te specialiseren. Want hoe meer van hetzelfde u biedt, hoe minder vraag er naar uw product of dienst is en hoe meer de prijs onder druk komt te staan. Vandaar dat u zoekt naar USP’s en dat u zich als specialist onmisbaar maakt. Dat waardeert u van uw garage, wanneer uw auto kapot is. Of van uw loodgieter, wanneer uw waterleiding is gesprongen. Of van uw tandarts, wanneer u kiespijn heeft. Maar waarom niet van de reclamemaker, wanneer u reclame wilt maken?

Het is frappant om te zien dat zelfs grote organisaties, als het om specialisme gaat in hun vakgebied, een specialist alle ruimte geven. Maar wanneer het gaat om een commercial, zélf de specialist denken te zijn. Natuurlijk kent u uw product of dienst en uw doelgroep het beste en heeft u, zeker in dit geval, een sterke mening over de uiting. Maar dat u commercials consumeert maakt van u nog geen specialist. Ook al weet u van de hoed en de rand van uw product of dienst én uw doelgroep, reclame maken is een vak. Net als uw vak. Maar ik begrijp het wel; de drang om zelf specialist te willen zijn wordt natuurlijk extra gevoed door het idee dat straks, wanneer de uiting wordt gepubliceerd, uw hele familie, vrienden, kennissen, collega’s, vakgenoten en concurrenten ú gaan aanspreken. En als dat goed nieuws is (Joh, wat leuk, die uiting van jullie…) dan wil je van het idee natuurlijk de vader (of moeder) zijn.

Maar trotse vaders en moeders van briljante reclame-ideeën zijn 99 van de 100 keer specialisten. Mensen die hún vak verstaan en exact in de huid van uw doelgroep kunnen kruipen en, niet gehinderd door overbodige kennis, exact weten wanneer, wat en hoe hen iets aanspreekt, wat resulteert in de gestelde doelstellingen. Een commercial lijkt relatief eenvoudig (wat een leuk verhaaltje), maar als je ziet aan welke voorwaarde het moet voldoen, blijkt het al snel een onmogelijke opgave en hogere wiskunde. Laatst hebben wij eens de proef op de som genomen en een opdrachtgever laten deelnemen in een brainstorm. Met hangende pootjes haakte hij snel af. Gelukkig met de mededeling héél veel meer respect voor ons en ons werk te hebben…

En wat betreft de reacties: 9 van de 10 keer wordt dat enorm overschat en lijkt het mij juist een verademing er zo min mogelijk van te weten. Én te kunnen zeggen; daar hebben wij specialisten voor, zoals wij dat ook zijn… en prompt kunt u hier uw verkoopkwaliteiten weer inzetten en úw specialiteiten benoemen.
Want ja, natuurlijk heeft u als consument zo uw voorkeuren en weet u welke commercial, webvideo, videoclip, televisieprogramma, film, musical of theatervoorstelling u leuk, mooi of goed vindt, maar dat maakt u nog geen specialist. Ieder z’n vak. Kunnen we dat afspreken?

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts
Comments
  • Stefan Hems
    Beantwoorden

    Erg goed geschreven! Heel herkenbaar.
    Ieder zijn vak en ook video is ambacht.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.