In Blog, Inspiratie, Nieuwe media, VP Nieuws

Afgelopen zomer werden we verrast door een bijzondere aanvraag van Roompot Vakanties. Zij stuurden ons een digitale foto waarin één element in de foto zeer subtiel en naturel bewoog. Of wij, uit ons rijke archief van Roompot Vakanties, eens wilden kijken of wij een aantal van deze ‘bewegende stills’ konden maken. We waren meteen met het hele team geïntrigeerd. Wat gaaf!! Maar hoe is dit gedaan?

Uiteraard ging onze motion designer Hans Nellen direct op onderzoek uit en zo verdiepte hij zich in de wereld van cinemagraphs. Een cinemagraph is simpel gezegd een foto die leeft.  Er zit een bewegend element in, maar toch is het een plaatje en geen video. Dit heeft te maken met het bestandsformaat, een .GIF; Graphic Interchange Format.

downloadVroeger werden GIF’s veel ingezet op websites. Een GIF is een afbeelding die animatie ondersteund en 256 kleuren kan weergeven in elk frame. Aangezien elk bestand relatief klein is (mits je maar enkele frames gebruikt) en je er leuke animaties mee kan vertonen was dit vroeger een veel voorkomende bestandsformaat. Tegenwoordig zijn de JPG en PNG bestandsformaten een betere keuze. Deze ondersteunen weliswaar geen animatie, maar kunnen meer dan 16,7 miljoen kleuren weergeven.

In 2011 werd de term “Cinemagraph” geïntroduceerd door de Amerikaanse fotografen Kevin Burg en Jamie Beck, die de techniek gebruiken om hun mode en nieuws foto’s te animeren. Hierdoor werd er opnieuw leven geblazen in het gebruik van GIF’s op het internet. (Bron cinemagraph: Kevin Burg & Jamie Beck, cinemagraph.com)

b7747230881473.5637a6bc59fa8Gezien de opmars van bewegend beeld op social media platformen als Facebook, Twitter en Instagram en de opmars van beeldschermen in de openbare ruimte, voorzien wij de komende jaren een enorme toename van deze vernieuwende mediatoepassing. Zo was Jeroen eind oktober in Schotland met een delegatie van ondernemingen, onderwijsinstellingen en overheden uit Brabant, in het kader van kennis- en inspiratie uitwisseling in het international netwerk ‘Districts of Creativity‘. Hier zag hij vol verbazing hoe cinemagraphs in Abri’s van bushokjes gebruikt worden. Hans ging direct op onderzoek uit en vond zo een geweldige cinemagraph campagne van Canal+ voor de TV-Show Versailles, met een prachtig voorbeeld van een Abri in een metrostation.

Ben je benieuwd naar de cinemagraphs die we voor Roompot Vakanties hebben gemaakt? Kijk dan in ons portfolio onder CinemagraphsKunnen wij iets voor u betekenen in het kader van cinemagraphs? Neem gerust contact met ons op!

 
Bron cinemagraph: Behance

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.