In Blog

Waar valt de infographic video binnen het plaatje van instructievideo’s en uitleganimaties? Er zijn veel raakvlakken en overeenkomsten. ‘Infographic’ is een portmanteau van ‘information graphics’, ofwel een informatieve illustratie. In de afbeelding wordt door middel van tekst en beeld een grafische weergave gemaakt, met als doel het overdragen van informatie, data en kennis. Met de kracht van bewegend beeld kan deze informatie makkelijker, overzichtelijker, samenhangender en voornamelijk interessanter en aantrekkelijker worden overgebracht.

Uitleganimatie en motion graphics: een korte samenvatting

We hebben het eerder gehad over uitleganimatie en motion graphics. Een uitleganimatie is een geanimeerde productie die een bepaald onderwerp uitlegt op een aantrekkelijke en pakkende manier. Duidelijkheid en doeltreffendheid staan hierbij voorop. Motion graphics is de naam voor de animatietechnieken die vaak worden toegepast in dergelijke producties. Het doel is dus uitleg, de animatie de productie en motion graphics een van de middelen. Infographics zijn naast uitleg voornamelijk gericht op de overdracht van data en kennis, een belangrijke nuance. Veldkamp Produkties ontwerpt en produceert instructievideo’s en uitleganimaties.

Still uit Bovag, sponsor van sporters onderweg

Hoe een infographic informatie doeltreffend overbrengt

Infograpics maken gebruik van tekst, kaarten, grafieken, diagrammen, pictogrammen. In een infographic animatie wordt dus hevig gebruik gemaakt van motion graphics. Veel uitleganimaties zijn in de kern ook infographic video’s. Uitlegvideo’s zijn echter meer gericht op processen en gebruiksvoorlichting, terwijl infographic animaties vaak meer cijfers en grafieken uiteenzetten. De infographic maakt het mogelijk om de benodigde kennis effectief over te brengen. Onnodige informatie kan worden weggelaten en de animatie kan correlaties en verbanden snel inzichtelijk maken. Daarnaast kan de kijker door de stijl van de animatie worden aangesproken, of kan de informatie leuker gebracht worden. Tenslotte kan door middel van de animatie en bepaalde look en feel worden overgebracht die aansluit bij het bedrijf, dienst of marketing.

Net zoals bij uitleganimaties zorgt het bewegend beeld in de infographic animatie er voor dat de informatie doeltreffend kan worden overgebracht. De infograpic video heeft een format wat de aandacht van de kijker grijpt en deze aandacht vasthoudt. Daarmee wordt de kijker in alle benodigde informatie voorzien. Afhankelijk van het doel van de infographic video is deze daarom vaak niet langer dan 2 minuten, zoals bij marketingcampagnes en nieuwsitems als voorbeelden. Uitgebreidere en langere video’s zijn natuurlijk ook mogelijk, en worden vaak toegepast om financiële resultaten te laten zien, of voor wetenschappelijke en educatieve doeleinden.

Veldkamp Produkties is gespecialiseerd in het produceren van infographic video’s en uitleganimaties. Hiervoor hebben we onze eigen creatieve motion designers en producers. Wil je een infographic animatie laten maken? Neem contact met ons op voor een gesprek!

Infographic video die we eerder maakten in opdracht van Bovag

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts
Comments

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Still uit de Lonville brandfilmEvoluon interieur totaal met foto Jeroen op scherm