In Blog

“Hoelang duurt het maken van een videoproductie?” Een terechte vraag die we regelmatig krijgen. In deze blog proberen we een duidelijk antwoord te geven op die vraag. “Wanneer iemand ons vraagt naar de doorlooptijd van een videoproductie, geef ik altijd aan dat dit 6 tot 8 weken duurt, uitzonderingen daargelaten,” aldus Kate. Deze doorlooptijd is echter afhankelijk van verschillende factoren, die we hieronder toelichten!

De wens van de klant

De doorlooptijd van een productie is voor ons sterk afhankelijk van de wensen van de klant. Wanneer er een korte deadline aan de productie verbonden zit gaan we een uitdaging zeker niet uit de weg. Echter, geven we het ook eerlijk aan wanneer een gewenste doorlooptijd simpelweg niet haalbaar is; we willen immers altijd kwaliteit blijven leveren. Zo kan het voorkomen dat we een video maken waarin alle seizoenen voorkomen. In dat geval zijn we natuurlijk langer dan zes tot tien weken bezig en duurt de hele doorlooptijd al snel een heel jaar.

“Zo hebben we eens een TV-serie gemaakt: de Kunst van het Boeren. Voor de productie van deze serie hebben we een heel jaar gedraaid. Het ging dan ook om een productie van meerdere afleveringen, meerdere boeren en in meerdere seizoenen. We wilden de boeren het hele jaar door volgen, door de verschillende jaargetijden heen” legt Kate uit.

Wanneer we uitgebreid in gesprek gaan met de klant en de wensen duidelijker worden krijgen we ook meer context van een productie. Zo kunnen we ook altijd een betere indicatie geven. Zo plannen we bijvoorbeeld weeropties in wanneer een video geschoten moet worden met mooi weer of zonneschijn.

Foto opnames Kunst van het Boeren

De doorlooptijd van een videproductie

Natuurlijk varieert een doorlooptijd natuurlijk ook voor verschillende soorten producties. Over het algemeen kan korte, online videocontent sneller geproduceerd worden dan een uitgebreide commercial of moodfilm. Ook zijn we afhankelijk van personen in de video. Hebben we te maken met een drukke agenda van bijvoorbeeld een CEO, dan kan het zomaar een week langer duren. Uiteraard communiceren we dan altijd duidelijk naar de klant, zodat voor beiden de verwachtingen duidelijk zijn.

De verschillende fasen van een videoproductie

We rekenen dus een gemiddelde doorlooptijd van zes tot acht weken voor een videoproductie. Hierbij omvatten we het gehele proces, van A tot Z, waarbij we beginnen met een intake en eindigen we met oplevering en nazorg. Ieder proces bestaat uit vier fasen: de conceptfase, preproductie, productie en postproductie. “Voornamelijk de eerste fase in het proces gaat een stuk sneller wanneer we het hebben over videoproducties voor klanten waarmee we al een langdurige relatie hebben opgebouwd” vertelt Kate. “We kennen immers de klant en de doelgroep al, dat zijn voordelen.”

Al met al zijn er dus verschillende factoren die invloed hebben op de doorlooptijd van een videoproductie, maar hier houden we altijd rekening mee in onze planning. Kortom, laat ons vooral weten waar de wensen liggen, want we houden van een uitdaging!

Foto opnames Kunst van het Boeren

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Change the Inevitable finalist op het New York Festivals'Creating Opportunities' voor SiNTLUCAS beste van Brabant én van de wereld?